Polsbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Gipsklachten: wat kunt u zelf doen?


Tijdens het dragen van gips kunnen zich klachten voordoen. De meest voorkomende klachten en adviezen vindt u hieronder. Wanneer de adviezen niet helpen of de klachten nemen toe, neemt u contact op met uw ziekenhuis. Overdag kunt contact opnemen met de poli (trauma)chirurgie of de gipskamer. In geval van nood, of buiten kantooruren, kunt u bellen met de eerste hulp van uw ziekenhuis voor advies.


Uw vingers en pols worden dik
door een breuk ontstaat er een blauwe plek die leidt tot zwelling van uw arm. Houdt de arm hoog waarbij u uw pols hoger houdt dan uw elleboog. Dit kunt u doen door het dragen van een mitella of sling of door tijdens het slapen een kussen onder uw pols te leggen. Meestal spelen deze klachten in de eerste week na de breuk of operatie en nemen hierna snel af.

Uw vingers en duim tintelen
Door de zwelling in de onderarm kunt u klachten krijgen van tintelingen. Houdt de arm goed omhoog ( pols hoger dan elleboog). Regelmatig met de hand tot een vuist ballen en weer los laten, de vingers spreiden en sluiten. Hierdoor word vocht weer weg gestuwd door de spieren.

U heeft moeite de vingers te bewegen
Door de zwelling kan het zijn dat u de vingers moeilijk kunt bewegen. Het is belangrijk dat u de vingers wel blijft proberen te bewegen zodat de spieren actief blijven. De pompfunctie (bewegen) van de spieren zorgt er ook voor dat de zwelling sneller afneemt. U kunt ook passief de vingers helpen bewegen (buigen en strekken van de vingers met behulp van uw andere hand)

Het gips knelt
Houdt uw arm hoog en wanneer de klachten niet afnemen, neemt u dan contact op met de poli of gipskamer (overdag) of eerste hulp (s' nachts)

Het gevoel in uw arm en vingers vermindert
Een vermindert gevoel van de vingers kan soms bij flinke zwelling optreden, het is daarom belangrijk uw arm hoog te houden. Bij deze klacht kunt u beter contact opnemen met de poli of gipskamer (8h-16h) of Eerste hulp (24/7)

Uw vingers en elleboog verkleuren (blauw/groen/geel)
Door de bloeduitstorting die vrij komt bij de breuk kunnen ook uw vingers en/of elleboog verkleuren. Dit is niet verontrustend en de klachten verdwijnen vanzelf, meestal na 1 tot 2 weken

Jeukklachten
Jeuk kan veroorzaakt worden door korreltjes gips, losse haartjes, huidschilfers of zweten bij warm weer. Wat kunt u aan jeuk doen?
  • U kunt zachtjes aan de kous aan de binnenkant van uw gips trekken
  • U kunt met een koude föhn over uw gips heen blazen
  • Er zijn ook sprays die verlichting geven tegen jeuk en geurtjes: deze kunt u kopen bij uw apotheek
  • Krab nooit (!!!) met scherpe voorwerpen in uw gips zoals bijvoorbeeld een breinaald, u kunt ongemerkt wondjes maken of een infectie veroorzaken!

Toename van pijn
Neem contact op met uw behandelend arts of de gipskamer. Neem altijd de pijnstillers op vaste tijden in, ook als u geen pijnklachten op dat moment ervaart. Een effectief schema is 4x daags 1000 mg (=2 tabletten van 500 mg) Paracetamol. Hiermee bouwt u een spiegel op en bent u de meeste pijn voor

Het gips is nat geworden
Alleen zwemgips bij kinderen mag nat worden en moet na zwemmen gedroogd worden met een handdoek en föhn. Het gips moet worden afgespoeld als het in aanraking is geweest met zout- of chloorhoudend water. Nat gips bij volwassenen moet helaas vervangen worden, anders gaat de huid hieronder smetten met mogelijke infecties tot gevolg.

Wanneer neemt u contact op met de gipskamer?


Bij de volgende problemen neemt u contact op met de gipskamer, indien:

  • het gips is gebroken of kapot is
  • er iets onder het gips is gevallen
  • het gips op een bepaalde plaats blijft drukken of schuren en u ervaart hier ongemak van
  • het gips te los of te strak zit
  • er wondvocht zichtbaar wordt. U herkent dit aan verkleurde plekjes op het gips
  • u koorts ontwikkelt (boven de 38.5 C)