Polsbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Polsbreuken bij kinderen


Kinderbreuken komen vaak voor en ontstaan vaak na een val uit een klimrek, boom of tijdens het sporten. De botten van kinderen worden gekenmerkt door een stevig botvlies dat de breuk vaak goed op zijn plek houdt. Wanneer het bot breekt en weer terugveert op zijn plek spreken we van een "twijgbreuk" of "greenstick". Deze breuken genezen vaak snel: na 10 tot 14 dagen kan het gips al door de ouders zelf, verwijderd worden. Kinderen mogen daarna 4 tot 6 weken niet sporten vanwege het gevaar van opnieuw vallen of botsen.

fracture-torus-6095_2
voorbeeld van een Greenstick breuk

Groeischijven


Polsbreuk
Een ander belangrijk kenmerk van kinderbotten zijn de
groeischijven die bij de breuk betrokken kunnen zijn. Deze zorgen voor uitgroei van het bot. Hoe jonger het kind, hoe actiever de groeischijven zijn en hoe meer zelfherstellend vermogen het bot nog heeft. Hierdoor herstellen resterende hoeken of verschuivingen van het bot volledig tijdens de groei.

SH2_new
voorbeeld van een gebroken groeischijf

Tijdens een val kan dus niet alleen het bot breken maar ook de groeischijf kan (gedeeltelijk) afbreken of verplaatsen. Omdat de groeischijf belangrijk is voor de toekomstige groei van het bot moeten deze breuken vaker geopereerd worden om ze goed terug te zetten. Dit gebeurt onder narcose waarbij de groeischijf in eerste instantie met de hand wordt teruggeduwd. Wanneer dit niet lukt, wordt soms een kleine snee in de huid gemaakt om de groeischijf terug te zetten. Hierna zal deze tijdelijk vastgezet worden met een ijzeren pinnetje (k-draad) en gips. De k-draden kunnen meestal probleemloos poliklinisch verwijderd worden na 4 weken. Uw kind hoeft dus niet opnieuw onder narcose voor het verwijderen van de pinnetjes en er resteren vaak 2 minimale (niet zichtbare) littekens.

Onderarm
Wanneer de breuk te veel gekanteld of verplaatst is in de onderarm, kan uw chirurg ook kiezen voor elastische, titanium pennen (TEN). Dit zijn lange, flexibele pennen die via kleine gaatjes bij de pols en elleboog in de mergholte van de botten ingebracht worden om deze op hun plek te houden.

De pennen in het bot
voelt het kind niet maar soms kan het uitstekende puntje van de pen onder de huid, wel voelen. Na de operatie is in principe geen gips meer nodig en krijgt het kind alleen een drukverband voor de eerste 48 uur. Na 4 weken is het bot genezen. Deze pennen moeten na 3 - 4 maanden operatief onder narcose verwijderd worden in tegenstelling tot de korte k-draden.

ten

Groeiproblemen


Doordat groeischijven betrokken en beschadigd kunnen zijn door de val, kan het in zeldzame situaties voorkomen dat er groeiproblemen van het bot ontstaan. Wanneer dit het geval is, wordt er meestal eerst voor gekozen om de pols uit te laten groeien en om in tweede instantie een operatieve correctie hiervan uit te voeren. Dit gebeurt meestal in een gespecialiseerd academisch kinderziekenhuis (Maxima of Sofia Kinderziekenhuis) waar dit soort zeldzame problemen behandeld kunnen worden.

Sporten


Wanneer het bot na 4 weken weer is vastgegroeid mag uw kind nog niet direct sporten. Met name sporten waarbij er kans is op vallen of botsen (contactsporten) worden de eerste 4 tot 6 weken afgeraden. De meeste kinderen gaan zelf op verkenning uit en oefenen gaandeweg zelf hun pols en houden hier meestal niets aan over. Angstige kinderen of kinderen bij wie de polsfunctie niet spontaan verbetert, worden verwezen naar de kinderfysiotherapeut. Dit is gelukkig maar zelden nodig.