Herstel en nabehandeling
Elke patiënt met een polsbreuk gaat door dezelfde fasen van herstel heen:
1. Genezen van de breuk (4-6 wk)
2. Soepel maken van het gewricht (weken)
3. Kracht opbouwen (maanden)
Nabehandeling polsplaat operatie
Direct na de operatie mag de patiënt 6 weken lang onbelast oefenen met de pols. Alle polsbewegingen mogen dan gemaakt worden op geleide van de pijn. Dit voorkomt stijfheidsklachten en voedt het kraakbeen in het gewricht. Na 6-8 weken na de operatie mag voorzichtig gestart worden met belaste oefeningen.
Vaak is het prettig om dit samen met een fysiotherapeut te doen zodat u hierin doelgericht begeleid en gecoacht kan worden. Met de fysiotherapeut stelt u uw eigen doelen en wensen vast als: wanneer kan ik weer autorijden, fietsen of sporten.
Nabehandeling gipsbehandeling
Na de volledige gipsbehandeling van 3 tot 5 weken, mag de patiënt starten met oefeningen om de pols weer soepel te maken. De vingers kunnen al tijdens de gipsbehandeling geoefend worden om stijfheid van spieren en pezen enigszins te voorkomen.
Gedurende de eerste paar weken na het verwijderen van het gips zal de pols altijd wat strammer, stijver en wat pijnlijk aanvoelen: dit is normaal.
Nabehandeling K-draad of Externe Fixateur behandeling
Tijdens de behandeling in gips of met de fixateur mogen de vingers bewogen worden om stijfheidsklachten van de pezen te voorkomen. Wanneer de K-draden of fixateur verwijderd zijn na 6 weken, kan gestart worden met onbelast oefeningen om de pols weer snel soepel te maken. De fysiotherapeut kan hierbij helpen om dit proces te versnellen. Na 8 weken mag er weer kracht op de pols gezet worden.
Fysiotherapie
Veel patiënten starten zelf met de oefeningen beschreven op deze website. Als vooruitgang echter uitblijft, kan hulp van een fysiotherapeut ingeschakeld worden. De chirurg zal u in dat geval een verwijzing voor de fysiotherapeut meegeven. De fysiotherapeut bij u in de buurt kan u helpen om de pols weer snel en veilig soepel te krijgen.
Informeer altijd bij uw ziektekostenverzekeraar op hoeveel behandelingen u recht hebt om onvoorziene financiële verrassingen te voorkomen. Door aanvullende verzekeringen heeft u vaak recht op meerdere behandelingen.