Gips
In 80% van de gevallen kan een polsbreuk met gips worden uitbehandeld: soms moet de pols hiervoor wel eerst ‘gezet’ worden met lokale verdoving. Hierna krijgt de patiënt een tijdelijk spalkgips van kalk; de arm kan hierin nog veilig opzwellen.Na 1 week wordt het gips vervangen op de gipskamer voor een kunststof gips en wordt een controle röntgenfoto gemaakt. Als de breuk goed blijft staan kan deze waarschijnlijk in gips worden uitbehandeld.
De totale duur van de hele behandeling (van val tot gips af) duurt 3-5 weken. De duur wisselt en is afhankelijk van leeftijd, stand en de uitgebreidheid van de breuk. Soms wordt nog een 2e röntgenfoto gemaakt na 2 weken om bij twijfel de stand in het gips nog een keer te controleren op toename van verplaatsing. Beweeg de vingers dagelijks in het gips om stijfheid te voorkomen. Na de gipsbehandeling volgt nog een periode van revalidatie met of zonder fysiotherapeut en duurt gemiddeld 3 maanden.
De mitella hoeft alleen de eerste week gedragen worden: langer dragen leidt tot pijn en stijfheidsklachten! Gebruik Vitamine C (500 mg) tabletten gedurende 50 dagen om dystrofie te voorkomen: deze kunt u zelf bij de apotheek of drogist kopen. Vliegen met gips mag na 48 uur, indien u eerder vliegt dient het gespleten te zijn en heeft u soms een fit-to-fly verklaring nodig.
Operatie
Wanneer de pols direct na het zetten slecht blijft staan of instabiel blijkt na een week, zal er mogelijk noodzaak zijn tot operatief ingrijpen. Deze indicatie hangt sterk af van de stand van de breuk en de eigenschappen en wensen van de patiënt.
Onderzoek toont aan dat een operatieve ingreep leidt tot sneller herstel en werkhervatting bij patiënten in de leeftijd 18 - 65 jaar. Na de operatie is gips namelijk niet meer nodig en kan de patiënt direct starten met het herstel. Op de lange termijn (na 1 jaar) is er geen verschil in polsfunctie tussen de verschillende typen operaties of gipsbehandeling.
De operatie wordt meestal na 7 - 10 dagen na het ongeval uitgevoerd ivm de zwelling van de pols om infecties te voorkomen. Zes weken na de operatie kan eventueel gestart worden met fysiotherapie. Klik op onderstaande animatie van Informed voor uitleg over de operatie.
Spoedoperatie
Spoedoperaties binnen 24 uur worden alleen uitgevoerd wanneer het een open botbreuk of botbreuk met een acute zenuwbeklemming betreft. Ook kinderbreuken die niet goed staan of waarbij de groeischijven betrokken zijn worden vaak dezelfde of de volgende dag uitgevoerd. Deze worden altijd kortdurend nabehandeld met gips.
Werk, sporten en autorijden?
Werk
Hoe lang u uiteindelijk niet in staat zult zijn tot het verrichten van uw werkzaamheden bepaalt de bedrijfsarts. Deze kent uw dagelijkse werkzaamheden en kan een reeële inschatting maken hoelang u niet kunt werken en of aangepast werk mogelijk is in uw situatie. U bent verplicht zich ziek te melden bij u werkgever. Uw werkgever meldt u aan binnen 1 week bij de bedrijfsarts.
Mochten er vragen zijn van de bedrijfsarts over het herstel van uw polsbreuk dan kan deze, alleen na nadrukkelijke toestemming van de u, contact opnemen met de behandeld medisch specialist. Als zelfstandige of ZZP-er zult u zelf in samenspraak met uw chirurg, moeten kijken hoelang u afziet van zwaar fysiek werk.
Sporten
Het wordt aangeraden om tot 12 weken na de operatie geen zware verrichtingen met de pols uit te voeren. Dit betekent ook dat er geen contactsporten als judo, boxen, voetbal- of hockeywedstrijden beoefend mogen worden door de kans op een botsing met een tegenstander.
Autorijden
U bent niet verzekerd tijdens het autorijden zolang u niet in een noodsituatie kunt handelen. Dit betekent dat u in ieder geval de eerste 6 weken na operatie niet mag autorijden. Ook met gips bent u niet verzekerd. Sommige verzekeraars houden andere richtlijnen aan. Neemt u daarom ook contact op met uw eigen autoverzekering voor vragen.