Polsbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Tips
  • Vliegen met een gips mag na 48 uur. Soms heeft u hiervoor een verklaring nodig. Vliegt u binnen 48 uur, dan dient het gips gespleten te zijn.

  • Om dystrofie (CRPS) te voorkomen gebruikt u vitamine C tabletten (500 mg) één keer per dag, gedurende 50 dagen. Nog belangrijker is om zo snel mogelijk uw pols weer te gaan bewegen na operatie of gipsbehandeling.

  • Na ongeveer 6 tot 8 weken na ontstaan van de polsbreuk, kunt u eventueel een Powerball (c) proberen. Deze gyroscopische bal is te koop vanaf 15 euro en kan een handige hulpmiddel zijn om spierkracht en souplesse in de pols weer snel op te bouwen! Op Google vindt u verschillende webwinkels die deze verkopen.

  • Om de eerste dagen te strak zittend gips te voorkomen dient u de mitella of sling de eerste week goed te gebruiken: de pols moet net iets hoger hangen dan het hart. Mocht u toch tintelingen of knelling bemerken dan steekt u uw arm verticaal omhoog en beweegt u goed uw vingers (‘pianospelen’ in de lucht). De klachten zouden binnen een uur over moeten zijn. Indien uw klachten aanhouden of verergeren neemt u contact op met uw ziekenhuis of gipskamer. Een kussen s’ nachts bij het slapen voorkomt vervelende tintelingen gedurende de nacht.

  • Droog zwemgips bij kinderen altijd goed na gebruik met een handdoek en koude föhn. U dient het gips af te spoelen als het in contact gekomen is met zout of chloorhoudend water. Steek nooit scherpe zaken onder het gips steken om te krabben bij jeuk. Dit kan wonden veroorzaken die kunnen gaan ontsteken onder het gips!! Beter is het om de föhn hiervoor te gebruiken.

  • Om verkleuring van het litteken na een operatie te voorkomen dient u gedurende het eerste jaar een hoge zonnebrandfactor (50+) in de zon te gebruiken of de zon te vermijden. Anders heeft u kans op een blijvend, donkerder litteken. Houdt het litteken soepel met een eenvoudige huidcrème. Wacht het uiteindelijke litteken minstens een jaar af.

  • Beweeg de vingers dagelijks tijdens de gipsbehandeling om stijfheid te voorkomen. Na een polsplaat operatie dient u dagelijks de gehele pols goed in beweging houden.

  • Bij eventuele napijn kunt u paracetamol (max. 4 x daags 1000 mg) gebruiken. Neemt u dit op vaste tijden in (ook als u op dat moment geen pijn hebt) om een spiegel in het bloed op te bouwen. Zo bent u de pijn altijd voor omdat pijnstillers even moeten inwerken. Bij onhoudbare pijnklachten ondanks pijnstillers, moet u zich bij u ziekenhuis te melden.

  • Hervatten van sport kan doorgaans veilig weer na 12 weken na het ontstaan van de breuk afhankelijk van het type sport, intensiteit en type breuk. Kinderbreuken (greenstickbreuken) kunnen meestal al veel sneller belast worden na ongeveer 4 weken. Overleg dit altijd met uw arts

  • Draag de mitella niet langer dan 1 week. Hierna ontstaan pijn- en stijfheidsklachten van elleboog, schouder en nek.